DOLAR 32,3465 0.26%
EURO 35,1293 -0.1%
ALTIN 2.308,611,38
BITCOIN %
Ankara
17°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

40 okunma

İzmir Büyükşehir Belediyesi 4 yılda 18 milyar liranın üzerinde yatırım yaptı Büyük dayanışma ve tarihi projeler

ABONE OL
9 Nisan 2023 15:30
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in göreve başlamasının üzerinden geçen 4 yıllık sürede İzmirliler tarihi olaylara tanıklık etti. Bugüne dek yaşanan en büyük orman yangınıyla yüzleşen İzmir, sel, deprem, tsunami gibi afetlerin yanı sıra, pandemi ve ekonomik kriz süreçlerini eşsiz bir dayanışmayla atlattı. Bu olağanüstü koşullarda rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesi 4 yılda 18 milyar liranın üzerinde yatırım yaptı. İzmir’i dirençli kent haline getirmek için Türkiye’ye örnek projeler başlatılırken, kentin en büyük raylı sistem yatırımı Buca Metrosu’nun şantiyelerinde çalışmalar hız kazandı.

?    İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ülke tarihinin en ağır ekonomik koşullarının ve büyük afetlerin yaşandığı bir dönemde İzmirlilerin unutulmaz bir halk dayanışması sergilediğini söyledi. Kentin yerel yönetimi olarak bu dayanışmaya öncülük etmenin gururunu yaşadıklarını belirten Başkan Soyer, bu zor dönemde kent tarihinin en büyük projelerine imza atıldığını dile getirdi.

?    Başkan Tunç Soyer, “Depremde hizmet binası hasar görüp yıkılan, büyük felaketlerle boğuşan bir kurum olarak Türkiye’nin en başarılı belediyelerinden biri olduk. İzmir’e dünya sahnesinde yeniden itibar kazandırdık. Uluslararası dev zirvelere ev sahipliği yaptık, binlerce belediye arasından Avrupa ödülüne layık görülmenin gururunu yaşadık” diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in 8 Nisan 2019’da mazbatasını alarak göreve başlamasının üzerinden 4 yıl geçti. Orman yangını, pandemi, 30 Ekim 2020 İzmir depremi, 6 Şubat 2023 depremleri gibi olağanüstü dönemlerden geçilmesine rağmen yatırım ve hizmetler aksatılmadan sürdürüldü.
Başkan Tunç Soyer’in vizyonuyla devreye giren kriz belediyeciliğiyle sorunlar aşıldı. Tarımda atılan devrim niteliğindeki adımlarla İzmirli markası doğdu. Narlıdere Metrosu yüzde 96 oranında tamamlanırken, Buca Metrosu’nun temeli atıldı. Türkiye’nin en kapsamlı deprem araştırmaları başlatıldı. Kooperatifçilik modeliyle hem kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandırıldı hem de depremzedeler için Halk Konut projesi uygulamaya alındı. Kentsel alanda yağmur suyu akışının beş yıl içerisinde yüzde 70 oranında azaltılmasının hedeflendiği Sünger Kent İzmir projesi başlatıldı. Kent Mobilyaları Fabrikası’ndan Bayındır Süt Fabrikası ve İzDönüşüm Ambalaj Atığı Toplama ve Ayrıştırma Tesisi’ne kadar birçok yatırım yapıldı. Kadınlardan gençlere çocuklardan engellilere toplumun her kesimi için birçok proje hayata geçirildi. Sağlıktan kült&u uml;re spordan turizme her alanda öncü adımlar atıldı.

Harcamaların üçte biri yatırımlara
4 yılda Büyükşehir’in ESHOT, İZSU ve iştirakleri ile kente yaptığı yatırımların tutarı 18 milyar 279 milyon lira oldu. İlçe belediyelerinin kamulaştırma çalışmaları ve projelerine de yaklaşık 68 milyon liralık maddi destek sağlandı. Son dört yılın yatırım oranları dikkate alındığında harcamaların üçte biri yatırımlara ayrıldı.

İzmir demir ağlarla örülüyor
Başkan Tunç Soyer, kentin ulaşım altyapısını güçlendirmek için 2019’dan beri tarihi yatırımlara imza attı. 131 milyon 279 bin Euro’luk bütçeyle Fahrettin Altay-Narlıdere metrosu yüzde 96 oranında tamamlandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi kaynaklarıyla yaptığı ve kentin en büyük raylı sistem yatırımı olan Buca Metrosu’nun temeli atılarak çalışmalara başlandı. 515 milyon 509 bin Euro maliyeti olacağı hesaplanan projenin 2025 yılı sonunda tamamlanması planlanıyor. 2023 yılı içinde hizmete açılması planlanan ve 72 milyon 277 bin Euro bedeli olan Çiğli Tramvayı’nın ise yüzde 93’ü tamamlandı.
2 milyar 105 milyon Euro yatırım maliyeti öngörülen ve 32,6 kilometrelik hatla İzmir’in en uzun metro hattı olacak Karabağlar-Gaziemir metrosu ve Otogar-Kemalpaşa metrosu için de yola çıkıldı. Karşıyaka Tramvayı ile bağlantılı olacak Örnekköy Tramvayı için de ihale sürecinin 2023 yılında başlatılması planlanıyor.  

Başkan Soyer’in 500 otobüs hedefi aşıldı
ESHOT, filosuna 457 yeni ve yerli otobüsü dâhil etti. Filo yaş ortalaması, 11,2’den 6,46’ya çekildi. Nisan 2019’da hayata geçirilen Halk Taşıt uygulamasıyla 174 milyon binişte 200 milyon lira İzmirlinin bütçesine destek sağlandı. İZTAŞIT ve İZULAŞ araçlarıyla 4 yıllık dönemde toplu ulaşım ağına dâhil edilen yeni araç sayısı 616’ya ulaşarak Başkan Soyer’in 500 otobüs hedefi yüzde 123 olarak gerçekleşti.

Taşınan araç sayısı yüzde 34 arttı
4 yılda 2 feribot alan, 2 tane de kiralayan Büyükşehir Belediyesi, taşınan araç sayısını 2019 yılına göre yaklaşık yüzde 35 artırdı. 4 yılda bisiklet yolları 111 kilometreye çıkartıldı. 500 kilometre olan EuroVelo bisikletli turizm rotasına tematik rotalar eklenerek 580 kilometreyi bulması sağlandı. EuroVelo rotası onaylanan ilk kent olarak İzmir, 11-13 Ekim 2023 tarihlerinde EuroVelo konferansına ev sahipliği yapacak. Ayrıca bisiklet yolları altyapı ve tesis hizmetleri artırıldı, 35 tamir kiosku ve 50 bisiklet pompası konumlandırıldı. Büyükşehir Belediyesi’nin akıllı bisiklet kiralama sistemi BİSİM’in 34 olan istasyon sayısı 60’a yükseltildi.

Türkiye’nin en kapsamlı deprem araştırmaları başlatıldı
Geçen 4 yılda Türkiye’nin en kapsamlı deprem araştırmaları ve risk azaltma projeleri İzmir’de başlatıldı. “Yapı Envanteri”, “Depremsellik ve Tsunami Araştırmaları” ile “Zemin Yapısı ve Davranış Modelinin Çıkartılması” başlıklarında üç kapsamlı proje yürüten İzmir Büyükşehir Belediyesi, bütünlüklü bir bakış açısıyla İzmir’i gelecekte etkisine alabilecek riskleri belirliyor.
Şubat 2020’de Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı’nı kuran ve deprem çalışmaları için Büyükşehir Belediyesi bütçesinden 200 milyon lira kaynak ayıran Başkan Tunç Soyer, önümüzdeki yıl itibariyle bütçenin yüzde 10’unun da sadece depreme karşı dirençlilik ve kentsel dönüşüm çalışmalarına aktarılacağını söyledi.     

Yapılar, faylar ve zemin inceleniyor
Depremden en çok etkilenen ilçe Bayraklı’da 31 bin 146 konutta yapı envanteri çalışması tamamlandı.  Bornova’da 61 bin 673 yapıda çalışma sürdürülüyor. Yapı envanteri çalışmasının etaplar halinde kent bütününe yayılması hedefleniyor. İzmir’in hangi ilçesinde olursa olsun başvuran her vatandaşa binalarının deprem karnesini çıkarmak için ücretsiz destek hizmetiyle ilgili başvuru süreci de başlatıldı.
Depremsellik ve tsunami araştırması da hız kaybetmeden sürüyor. İzmir’de 100 kilometre yarıçapında belirlenen alan üzerindeki tüm diri faylar haritalandırılıyor. İzmir’in tsunami tehlikesini ele almak üzere araştırmalara da başlandı. Körfez’de sondaj çalışmaları devam ediyor.
Zemin yapısı ile zemin davranış özelliklerinin modellenmesi de Bornova’dan başlatıldı. Proje kapsamında Bayraklı, Bornova ve Konak sınırları içerisinde toplam 12 bin hektarlık alanda mikrobölgeleme etüt çalışması tamamlanacak. Zemin çalışmalarından elde edilecek veriler, depremsellik ve yapı envanteri çalışmasıyla entegre edilerek Bütünleşik Afet Master Planı hazırlanacak, kentsel iyileştirme önlemlerini ortaya çıkartılacak. Tüm çalışmaların 2024’te tamamlanması hedefleniyor.

Türkiye’ye örnek sosyal belediyecilik
4 yılda İzmir’de sosyal belediyecilik de yeniden tanımlandı. Sosyal hizmetler için 4 yılda 2 milyar 280 milyon 540 bin liralık bütçe kullanıldı. Düzenli ve sistemli sosyal yardımlar 23 bin haneden 80 bin haneye yükseltildi. Sosyal yardım ve hizmet faaliyetlerinde kullanmak üzere 35 farklı üretici kooperatifinden 462 milyon 116 bin 745 liralık ürün alındı.
Süt Kuzusu projesi 11 ilçeden 30 ilçeye, süt alınan kooperatif sayısı 1’den 6’ya çıkarıldı. Süt üreticilerine 340 milyon liranın üzerinde destek verildi. İlkokul ve ortaokul öğrencilerinin faydalandığı Eğitim Kart (kırtasiye malzemesi desteği) sayesinde 90 bin çocuğa 13 milyon liralık destek sağlandı.  
5 binin üzerinde üniversite öğrencisine aylık 400 liradan 3 bin 200 lira destek verildi. Toplam destek miktarı 17 milyon lirayı aştı. 2022-2023 eğitim yılında 8 bin 165 üniversite öğrencisine ayda 500 lira olmak üzere toplam 4 bin liralık eğitim yardımı yapılacak. İzmir’de yaşayan ve ev taşıyan üniversite öğrencilerine ücretsiz nakliye desteği ve çamaşır yıkama hizmeti de başlatıldı. Üniversite öğrencileri için oluşturulan ücretsiz çorba durakları ve yemek noktalarında dağıtım da sürüyor.

Depremin yaraları sarılıyor
Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili etkileyen depremlerin ardından Hatay, Osmaniye, Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta afet koordinasyon merkezleri oluşturan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bir Kira Bir Yuva ile Umut Hareketi kampanyaları ile dayanışma başlattı. Büyükşehir, tüm birimleriyle sahada depremin yaralarını sarmayı sürdürüyor.

Okul inşaatı başlatıldı
İZBETON tarafından Karabağlar Abdi İpekçi Mahallesi’nde 32 derslikli ve yaklaşık bin öğrenci kapasiteli Orhan Kemal İlkokul ve Ortaokulu’nun inşaatı başlatıldı. Burası İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tamamen kendi kaynaklarıyla yaptığı ilk okul olacak.

Kentsel dönüşümde marka şehir İzmir
Yerinde ve yüzde yüz uzlaşı modeliyle yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları İZBETON’un yapım sürecine dâhil edilmesiyle hız kazandı. Kooperatifler de kentsel dönüşüm sürecine dâhil edilerek İzmir’de güç birliği başlatıldı. 4 yılda Uzundere, Gaziemir Emrez-Aktepe mahalleleri, Ege mahallesi ve Örnekköy kentsel dönüşüm alanlarında 5 bin 761 bağımsız birimin yapımına başlandı.
Kooperatifçilik modelinin depremzedeler için de uygulamaya konulduğu Halk Konut projesi başlatıldı. 30 Ekim İzmir depreminde evleri hasar gören yurttaşlar için geliştirilen projeyle bugüne dek apartman sakinlerinin kurduğu 10 kooperatifle protokol imzalandı. Projeye kısa bir zaman içinde 11 kooperatif daha eklenecek. Halk Konut projesinin ilk uygulaması olan Dilber Apartmanı’nın temeli 15 Ocak’ta atıldı.

Kent Mobilyaları Fabrikası kuruldu
Belediye bütçesine önemli oranda katkı sağlaması öngörülen, çöp kutuları, bisiklet park yerleri ve oturma grupları gibi birçok ürün üreten Kent Mobilyaları Fabrikası hizmete alındı.
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ndeki Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda altyapı ve üstyapı yenileme çalışmaları başlatıldı. Konak ile Kadifekale arasındaki tarihi aksı canlandırmak ve bölgenin cazibesini artırmak için tarihi bir yatırıma imza atıldı. Bu kapsamda Kemeraltı’nda atık su, yağmur suyu ve içme suyu hatları ile aydınlatma, gerilim hatları yenileniyor, yollar beton ile kaplanıyor ve granit döşeniyor. Bu çalışmaların maliyeti şu anki fiyatlarla toplamda 650 milyon lirayı bulacak.  Kemeraltı ve Basmane bölgesindeki restorasyon çalışmalarının maliyeti ise 250 milyon lira olarak öngörülüyor. Projeyle aydınlatmasıyla gece yaşayan, sadece gündüz esnafıyla değil gece ticaretiyle de canlanan bir Kemeraltı doğacak.
Kemeraltı’nın 50 yıllık sorununa ilk kez bu kapsamda ve bu büyüklükte el atıldı.

Başkan Soyer’in asfalt rekoru sözü yerini buldu
Başkan Tunç Soyer’in seçim vaatleri arasında yer alan asfaltta rekor hedefi doğrultusunda merkez ilçelerin ana arterlerinden en uzak köy yollarına kadar yol yapım, bakım ve yenileme çalışmaları yapıldı. 5 milyon 190 bin 750 ton sıcak asfalt döküldü ve 10,7 milyon metrekarelik ova yolunda sathi kaplama çalışması tamamlandı. Kente 4 bin 713 araçlık otopark alanı kazandırıldı.

Yağışlar kabus olmaktan çıktı
İZSU Genel Müdürlüğü 200 noktadaki çalışmalarla yağışların neden olduğu su baskınlarını önledi. Yüzülebilir körfez ve koku sorununun çözülmesi hedefi doğrultusunda Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nde revizyon çalışmaları başladı.
Aşırı yağışlı dönemlerde yaşanan su baskınlarının önlenmesi amacıyla hazırlanan yağmursuyu yatırımları ile yağmur sularının atık su sisteminden ayrı bir hatta taşınması çalışmaları başladı. Böylece İzmir Körfezi’nin temizlenme sürecine de büyük katkı sağlıyor. Bugüne dek 230 km yağmur suyu kanalı, güncel kurla yaklaşık 7 milyar lira maliyetle inşa edildi.
Avrupa Birliği standartlarında arıtma sayısı ve kişi başına düşen atık su arıtma miktarı ile Türkiye birincisi olan İZSU Genel Müdürlüğü, atık su arıtma tesisi sayısını 70’e çıkardı. Atık suların doğaya zarar vermeden bertaraf edilmesini sağlamak için Foça Gerenköy İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi, Karaburun Mordoğan İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi, Kemalpaşa Ulucak İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi ve Çıtak Paket Atık Su Arıtma Tesisi, Torbalı Paket Atık Su Arıtma Tesisi ve Urla Paket Atık Su Arıtma Tesisi tamamlandı
2019’dan bu yana 2.119 kilometre içme suyu şebeke hattı, 264 adet içme suyu sondaj kuyusu İzmir’e kazandırıldı. 1.108 kilometre atık su hattının yapımı tamamlandı. 2.730 km dere yatağında temizlik yapıldı.

İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nde 211 madde karar altına alındı
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 15-21 Mart tarihlerinde yapılan ve “Yeniliğe Davet” sloganıyla tüm Türkiye’yi geleceği inşa etmeye çağıran İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nde 211 madde karar altına alındı. Kongrenin sonuç bildirgesinin Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyılının iktisat politikalarının belirlenmesinde tarihsel rol oynaması bekleniyor.  

Yaşayan Parklar açıldı
2019’dan beri doğayla uyumlu bir yaşam hedefi doğrultusunda kente 2 milyon 40 bin 170 metrekare yeni yeşil alan kazandırıldı. İzDoğa’nın kent çeperindeki yeşil alanları kent merkeziyle bütünleştiren Yaşayan Parklar projesi kapsamında Karşıyaka’daki Flamingo Doğa Parkı ve Yelki’deki Olivelo’nun yapımı tamamlandı. Buca’daki Fırat Fidanlığı, Bayraklı’daki Kovankayası ve Bornova’daki MTK parklarının yapımı ise sürüyor.
Türkiye’nin ilk hortikültürel bahçesi olan İnciraltı Terapi Bahçesi hizmete açıldı. Kadifekale’de 4 bin 500 metrekarelik “Kent Bostanı” oluşturuldu. 180 bin metrekarelik Dr. Behçet Uz Rekreasyon Alanı tamamlandı. Buca’da 200 bin metrekarelik alanda Portakal Vadisi’nin çalışmaları devam ediyor.

İzmirli çiftçi doğduğu yerde doymaya başladı
Başkan Tunç Soyer’in “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonuyla tarımda su tüketiminin azaltılması, üreticinin doğduğu yerde doymasının sağlanması ve İzmir’de yaşayan milyonlarca insanın sağlıklı gıdayla buluşturulması için “Mera İzmir” projesi hayata geçirildi. Mera İzmir projesiyle ise İzmir’in 30 ilçesinde kırsal bölgelerindeki üretici ve hayvan sayıları, ağıl konum bilgileri toplandı ve kapsamlı bir “Çoban Haritası” oluşturuldu. İzmir, Türkiye’de bir çoban haritasına sahip ilk il oldu. Harita, bölgesel ölçekte hazırlanan tarımsal ürün planlaması için kullanılıyor.
Proje kapsamında 535 çobanla süt alım sözleşmesi imzalandı. Toplam 1 milyon 643 bin litre keçi, koyun ve manda sütü alındı, üreticiye 19 milyon liraya yakın katkı sağlandı. 8 milyon lira üretim masrafıyla 51 milyon liralık peynir üretildi. Beş ayda ve yalnızca tek bir kalem ürün üzerinden 24 milyon liralık katma değer yaratıldı.

“İzmirli” markası raflarda
Bayındır’da 7 bin metrekarelik alanda 200 milyon lira yatırım maliyetiyle günlük 100 ton süt işleme kapasitesine sahip Süt İşleme Fabrikası test üretimine başladı. Fabrika; yıllık 250 milyon TL’lik işlem hacmiyle tüm alımları kooperatifler üzerinden küçük aile işletmelerinden yapacak. Süt Kuzusu Projesi artık kendi fabrikasında üretilecek. Tesiste üretimecek mozarella, burrata ve dondurma ürünleriyle manda tekrar İzmir’e geri dönecek.
Günlük 3 ton et işleme kapasitesine sahip Ödemiş Et İşleme Tesisi 12 milyon liralık yatırımla hayata geçirildi. 2022’de 6 binin üzerinde küçükbaş, 30 bine yakın büyükbaş hayvan alındı. Üreticiden alınan et, süt ve bitkisel ürünler işlenerek İzmirli markasıyla raflardaki yerini aldı.
Küçükbaş hayvancılığı desteklemek için bine yakın üreticiye 4 bine yakın küçükbaş hayvan dağıtıldı. Yavrularla bu sayı 8 bini aştı. Üreticinin girdi maliyetlerini düşürmek için 2 ton 376 kilo kuzu büyütme yemi, 2 bin 776 çuval büyükbaş süt yemi dağıtıldı. İklim dostu yem bitkisi üretimi başladı.

Bir avuç karakılçık tohumu 12 bin dekara ulaştı
Seferihisar’da bir avuç atalık tohumla başlayan karakılçık buğdayı üretimi, 12 bin dekarı aşan ve İzmir sınırlarının ötesine geçen bir alanda karşılığını buldu. Karakılçık tohumunun bir kısmı taş değirmenlerde öğütüp ambalajlanarak karakılçık unu ve makarnası olarak “İzmirli” markasıyla tüketiciye sunuldu.
Halka sağlıklı, ucuz ve güvenilir gıda ulaştırmak için kentin farklı bölgelerinde yaygınlaştırılan Halkın Bakkalları, Halkın Kasabı reyonlarıyla yenilendi. Artan enflasyona karşı sağlıklı ve uygun fiyatlı eti İzmirliler ile buluşturan şubeler kent genelinde yaygınlaştırılıyor.

İzmirli kooperatiflerden 726 milyon liralık alım
84 farklı tarımsal kalkınma kooperatifinden yaklaşık 726 milyon liralık alım yapıldı. Üreticiye meyve ve zeytin fidanı, lavanta, nergis soğanı, salep yumrusu gibi gelir getirici ürünler verildi. Yerel tohumların yaygınlaştırılması için 517 bin fide dağıtıldı. İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi açıldı ve tarımdaki verim kaybını önlemek için “İzmir Tarımı” mobil uygulaması hayata geçirildi. İzmir, 2022’de dünyaca ünlü gastronomi fuarı Terra Madre Anadolu’ya ev sahipliği yapıldı.  

Sünger Kent İzmir projesi başlatıldı
Kuraklıkla mücadele vizyonuyla şekillenen yağmur suyu hasadı çalışmaları genişletilerek Sünger Kent İzmir projesi başlatıldı. Yağmur suyu hasadına yönelik bir teşvik sistemi uygulanarak 5 bin binaya 5 bin yağmur suyu deposu dağıtımı ile İzmir’e 10 bin yağmur bahçesi kampanyası başlatıldı. Projeyle İzmir’in 5 yıl içerisinde sünger bir kent olarak inşa edilmesi ve kentsel alanda yağmur suyu akışının beş yıl içerisinde yüzde 70 oranında azaltılması planlanıyor.

Atık ekonomiye kazandırılıyor
Ambalaj atıklarının kaynağından toplanması ve ayrıştırılması için İzDönüşüm Ambalaj Atığı Toplama ve Ayrıştırma Tesisi kuruldu. İzDönüşüm projesine katılan ilçe sayısı gün geçtikçe artıyor. Karşıyaka, Karabağlar, Buca ve Narlıdere’nin ardından projeye 4 yeni ilçe daha dahil oldu. Bornova, Bayraklı, Menderes ve Çeşme’nin de katılmasıyla İzDönüşüm projesi 8 ilçede uygulanmaya başladı. Proje ile İzmir’deki atıkların geri dönüşüme gitme oranının artırılması ve İzmir’in döngüsel ekonomisinin büyütülmesi hedefleniyor.

İzmir’in çöpü elektrik enerjisi ve gübreye dönüşüyor
Atıkların hammadde olarak değerlendirilip ekonomiye kazandırılması politikası doğrultusunda İzmir’de Türkiye’ye örnek olacak bir çevre projesi daha başladı. Harmandalı Düzenli Katı Atık Depolama Sahası ile Ödemiş ve Bergama’da kurulan entegre katı atık yönetim tesislerinde evsel katı atıkları ayrıştırarak organik gübreye ve elektrik enerjisine dönüştüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Harmandalı Düzenli Çöp Depolama Alanı’nda ekolojik bir tesisi daha hizmete aldı.

Harmandalı Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi’nde 2019 yılından 2023 yılı Nisan ayına kadar biyogazdan 570.472 mw toplam elektrik üretimi yapıldı.  558 milyon TL gelir elde edildi.

Çevre ilçelerdeki park ve bahçelerin bitkisel atıklarının organik gübreye dönüştürüldüğü katı organik gübre tesisi kuruldu. Türkiye’nin en büyük tıbbi atık tesisi ise Menemen’de hizmete girdi.  

GES yatırımları
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2019 yılından itibaren çatı üstü GES kapasitesini hızla geliştirmeye başladı. Belediye hizmet binalarında konumlandırılan GES sayısı 2’den 12’ye çıkarıldı. Yapımı devam eden GES’lerle bu sayı 2023 yılı içinde 16’ya erişmiş olacak.
2019’da 270 kW olan kurulu GES gücü kapasitesi yapımı devam edenler ile birlikte yüzde 625 artarak 1682 kW’a çıkartılıyor. Projesini hazırlanan santraller ile birlikte bu alandaki kapasite hedefi ise 2000 kW.
İzmir Büyükşehir Belediyesi çatı üstü GES’ler sayesinde yıllık bazda üreteceği 2,5 Milyon kW saat enerji ile bunun karşılığı olan 6,5 milyon TL’yi kasasında tutacak ve yatırım bütçesini büyütecek. Ekonomik tasarrufun yanında yılda 1262 ton CO2 salımı da mevcut yatırımlar sayesinde engellendi.

Otoparktan Masal Evi’ne
Pako Sokak Hayvanları Sosyal Yaşam Kampüsü açıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin toplam 16 Masal Evi’nin yanı sıra, Karaburun ve Selçuk’ta birer, Çeşme’de ise üç Masal Evi İzmirlilerin hizmetine sunuldu. Özdere Gençlik Kampı tamamlandı. Bornova Rekreasyon Alanı’na yarı olimpik yüzme havuzu yapıldı. Türkiye’nin en büyük tam otomatik otoparkı olan Smyrna Otoparkı açıldı.  

Türkiye’de ilk ve tek Gençlik Belediyesi
Türkiye’nin ilk ve tek Gençlik Belediyesi kuruldu. 17-20 yaş arası üniversite sınavına hazırlanan gençlere destek olmak için “Kitap Kart” projesi başlatıldı.
Kadın, çocuk, genç ve engelli bireyler için fırsat eşitliği sağlayan birimleri tek bir çatı altında toplayan Örnekköy Sosyal Projeler Yerleşkesi açıldı. Engelliler için erişilebilir plajlar kente kazandırıldı.  

6 yıl sonra ilk kruvaziyer gemi İzmir’de
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından her yıl verilen Avrupa Ödülü’ne 2022’de İzmir layık görüldü. Şehrin dijital turizm altyapısı “Visit İzmir” mobil uygulaması ve web sitesiyle İzmir’e direkt uçuşların tanıtıldığı “Direct İzmir” hizmete alındı.
2016 yılından bu yana ilk kruvaziyer gemisi 2022 yılının Nisan ayında Alsancak Limanı’na yanaştı. 2022’de 29 kruvaziyer gemisi Alsancak Limanı’na geldi. 2022 yılında ilk kez Alsancak Limanı-Midilli seferleri başlatıldı.  

Fuarların katkısıyla 55,5 milyar dolarlık ihracat
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer döneminde kentteki fuar sayısı 2 katından fazla artırılarak 31’e yükseltildi. İZFAŞ; fuarları, festivalleri ve kültür-sanat etkinlikleri ile fuarcılık anlayışını dört mevsime taşıdı. Wecycle, Brandex, IBS Anne, Bebek ve Çocuk, Road, Ar-Ge Ür-Ge İnovasyon Sanayi ve Teknolojileri, İmatech, Kuyumculuk ile Yapı, Emlak ve Kentsel Dönüşüm gibi fuarlar Fuar İzmir’deki etkinlikler arasına katıldı. İzmir’de düzenlenen fuarlar, pandemi sonrası yaşanan ekonomik krize de çözüm oldu. İzmir, bu dönemde Türkiye genelinde en fazla ihracat yapan ikinci şehir oldu. İzmir 2019-2022 yılları arasında sayısı 30’u aşan fuarların da katkısıyla yaklaşık 55 milyar 555 milyon dolarlık ihracat yaptı.  

Ücretsiz sanat eğitimi
İzmir’de kültür üretimini artırmak için önemli adımlar atıldı. İzmir Sinema Ofisi açıldı. Mustafa Necati Kültür Merkezi, Atlas Pavyon Sanat Galerisi, Bıçakçı Han, Konak Metro Sanat Galerisi, AASSM Müzik Kütüphanesi kent yaşamına kazandırıldı. Yaklaşık 5 bin kişiye sanatın birçok farklı alanında ücretsiz eğitim verildi. 70 yıl aradan sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları kuruldu.

İzmir kitaba dört elle sarılıyor
Dört Kitap Kafe İzmirlilerin hizmetine sunuldu. Kentteki kütüphane sayısı 3’ten 13’e çıkarıldı. Kitaba erişimde zorluk yaşayan mahalleler için başlatılan “Her Mahalleye Bir Kütüphane” kampanyasında kurulan kütüphane sayısı 39 oldu. Kampanyaya bağışlanan kitap sayısı ise 45 bine ulaştı.

Sağlık hizmetlerinde parmakla gösterilen kent
İzmir Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı evde bakım ekipleri ile yüzleri güldürdü. 2019’dan bu yana 96 personelle yaklaşık 70 bin kişiye evde bakım hizmeti verildi.
Yatalak durumdaki yaşlı, hasta ve engellilere verdiği evde bakım hizmetini 30 ilçeye çıkartan Eşrefpaşa Hastanesi ise kent merkezinin yanı sıra Kemalpaşa Armutlu, Bayraklı, Ödemiş, Tire ve Karaburun’da da hizmet birimleri açtı ve 2150 hastaya hizmet verdi. Karşıyaka ve Buca Sosyal Yaşam Kampüsü’nde yeni poliklinikler hizmete alındı. Eşrefpaşa Hastanesi’nin acil servis ünitesi yenilendi.

Avrupa Ödüllü kent
İzmir, 2022 yılında Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından “Avrupa Ödülü”ne layık görüldü. İzmir’in Avrupa değerlerini en iyi temsil eden şehir olduğu tescil edildi. Kent, 2026 yılında ise Botanik EXPO’ya da ev sahipliği yapacak. Expo 2026, Türkiye’nin ilk büyük yeşil dönüşüm projesinin gerçekleştirilmesini de sağlayacak. 2022 yılı Eylül ayında düzenlenen Terra Madre Anadolu, Türkiye’nin dört bir yanındaki küçük üreticileri dünya gastronomi piyasasıyla buluşturdu.
İzmir 2021 yılında ise Dünya Belediyeler Birliği (UCLG) Kültür Zirvesi’ne ev sahipliği yaptı. İzmir’in dördüncüsüne ev sahipliği yaptığı Dünya Belediyeler Birliği Kültür Zirvesi’nin toplantıları 65 ülkeden gelen kültür üreticilerini İzmir’de bir araya getirdi.

14 uluslararası organizasyon
Spor dostu bir kent yaratma vizyonuyla 7’den 70’e tüm İzmirliler için önemli çalışmalar yürütüldü. Yaklaşık 131 bin öğrenciye spor eğitimi verildi. 14 uluslararası organizasyon düzenlendi. Uluslararası İzmir Maratonu 2023 yılında 4’üncü kez düzenlenecek. Yüzme eğitimi verilen çocuk sayısı 38 bini aştı. İzmir Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu’na son 3,5 yılda toplam 4,25 milyon liralık ayni ve 9,4 milyon liralık nakdi yardımda bulunuldu. Bu yıl 12 milyon liralık yardım hedefleniyor. İlk ve orta dereceli devlet okullarına 8 milyon lira spor malzemesi desteği verildi. Yeni dönemde malzeme desteği tutarının 15 milyon liraya çıkarılması amaçlanıyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

deneme
deneme bonusudedektifdeneme bonusu veren sitelerfixbetfixbet girişmatadorbethukuk forumDijital Pazarlama Ajansımatadorbetgaziantep escortonline itibarantep escorthaber
dedektif | özel dedektif | fixbet giriş